چگونه نگاه خود را کنترل کنیم!

هشت راهکار برای کنترل نگاه از گناه

 

برای کنترل نگاه از گناه راهکارهایی وجود دارد که مهم‎ترین آنها عبارتند از:


    1ـ خداباوری:
اعتقاد به خدا و یقین داشتن به این که انسان در محضر خدا است و خدا ناظر بر تمام احوال و درون آدمی است، به انسان کمک می‎کند نگاه خود را کنترل نماید. امام صادق-علیه‎السلام- می‎فرماید: «فرو بستن چشم از گناه میسر نیست مگر این که انسان عظمت و جلال پروردگار را در قلبش مشاهده کرده باشد.»
از امام علی-علیه‎السلام- سؤال شد: توانایی بر کنترل چشم چگونه حاصل می‎شود؟ حضرت فرمود: « این که خود را تحت قلمرو سلطان آگاه از همه مسائل بدانی و تسلیم او باشی.» (1)


    2ـ توجه به آثار فرو بستن چشم:
اگر انسان بداند کنترل نگاه چه آثار و برکاتی دارد، قطعاً بر ادامه‎ی آن تشویق خواهد شد.

آثار و فوایدی که بر چشم‎پوشی مترتب است عبارتند از:
الف) راحتی دل: کسی که چشمش را فرو بندد، دلش را آرام کرده است.
با چشم چرانی انسان احساس آرامش نمی‎کند، زیرا احساسات و غرایز شهوانی تمام ‎ناشدنی و سیری‎ناپذیر است و نفس اماره انسان را به بدی و زشتی هر چه بیشتر وادار می کند.
کسی که بداند چشم چرانی چه پیامدهای ناگواری دارد، قطعاً به ضرر خود اقدام نخواهد کرد و نگاهش را کنترل خواهد کرد. رسول اکرم-صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم- می‎فرماید: «کسی که چشمش را از حرام پر کند، خداوند روز قیامت چشمش را از آتش پر خواهد کرد، امام علی-علیه‎السلام- می‎فرماید : «کسی که چشم فرو بندد، دلش را صفا داده است.» (2)
ب) کشف حقایق: رسول اکرم-صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم- می‎فرماید: «چشمتان را فرو بندید تا عجایبی را ببینید.» (3)
ج) شیرینی عبادت را حس کردن: پیامبر اسلام-صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم- می‎فرماید: «مسلمانی چشم خود را از زن نامحرم فرو نمی‎بندد مگر آن که خداوند شیرینی عبادتش را در دل او ایجاد می کند.» (4)
د) تزویج حورالعین: امام صادق-علیه‎السلام- می‎فرماید: «کسی که نگاهش به زن نامحرمی بیفتد، پس چشمش را به سوی آسمان افکند و یا نگاهش را فرو بندد، خداود حورالعین را به ازدواج او در می‎ورد.» (5)


    3ـ توجه به عواقب چشم‎چرانی:
کسی که بداند چشم‎چرانی چه پیامدهای ناگواری دارد، قطعاً به ضرر خود اقدام نخواهد کرد و نگاهش را کنترل خواهد کرد. رسول اکرم-صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم- می‎رماید: «کسی که چشمش را از حرام پر کند، خداوند روز قیامت چشمش را از آتش پر خواهد کرد، مگر آن که توبه کند و برگردد.» (6)
در روایت دیگر می‎فرماید: «نگاه تیری از تیرهای مسموم شیطان است.» (7)
حضرت مسیح فرمود: «از نگاه به نامحرم بپرهیزید که بذر شهوت و رشد دهندة فسق است». (8)


    4ـ طرد افکار شیطانی :
برای کنترل نگاه، باید اندیشه را از نفوذ افکار شیطانی دور نگه داشت، زیرا گام نخست در انحراف، فکر کردن درباره‎ی آن است. امام علی-علیه‎السلام- می‎فرماید: «کسی که در اطراف گناه بسیار بیندیشد، سرانجام به آن گناه کشیده خواهد شد.» (9)


    5ـ پرهیز از عوامل تحریک زا:
تخیلات تحریک کننده، رفت و آمد در جاهایی که نامحرم است، گفت‎و‎گو با نامحرم، دیدن فیلم‎ها و عکس‎های مبتذل، زمینه را برای چشم‎چرانی فراهم می ‎کند.


    6ـ دقت در دوست یابی :
بررسی‎ها نشان می‎دهد که نوجوانان، اولین قدم‎های انحراف و تباهی را به کمک دوستان ناباب برداشته، سپس در سراشیبی سقوط قرار گرفته‎اند. (10)
آلودگی و انحراف، به سرعت از طریق دوستان نااهل به افراد پاک و سالم سرایت می‎کند و چشم‎چرانی از این قاعده مستثنا نیست.
امام علی-علیه‎السلام- می‎فرماید: «از معاشرت با مردم فاسد بپرهیزید که طبیعت تو، ناخودآگاه ناپاکی را از طبع آن‎ها سرقت می‎کند.» (11)


    7ـ ازدواج :
یکی از راه‎های مؤثر در کنترل نگاه، ازدواج است. رسول خدا-صلی‎الله‎علیه‎وآله‎وسلم- می‎فرماید: «ای گروه جوانان! هر یک از شما که قدرت ازدواج دارد، حتماً اقدام کند، زیرا این بهترین وسیله است که چشم را از نگاه‎های آلوده محافظت می‎کند.» (12)


    8ـ تقویت اراده:
چشم‎چرانی اگر به صورت عادت درآمده باشد، همچون خصایص طبیعی و ذاتی، دامنه‎دار و پر نفوذ می‎گردد و به منزله‎‎ی طبیعت دوم در می‎آید. در این حال رهایی از این عادت ناپسند، نیاز به تصمیم و عزمی راسخ دارد. آن چه در شروع کار مهم است، خواستن و انگیزه داشتن است. برای مبارزه با چشم‎چرانی باید دو کار انجام گیرد:
الف ) به خواسته نفس پاسخ مثبت داده نشود ،
ب) عادت پسندیده ای جایگزین گردد و خود را به کارهای پسندیده مانند مطالعه کتاب و ورزش مشغول سازد.

 

پی نوشت ها:
1 ـ بحارالأنوار ، ج101 ،ص 41.
2. میزان الحکمه ، ج4 ، ص 3289.
3. بحارالانوار ، ج101.
4. میزان الحکمة ، همان ، ص 3292.
5. همان.
6. بحارالانوار ، ج73 ، ص 334.
7. همان ، ج101 ، ص 38.
8. همان‌، ص 42.
9. غررالحکم ،ج5 ، ص 321.
10. محمد علی سادات ، راهنمای پدران و مادران ،ج1 ، ص 99.
11. ابن ابی الحدید ، شرح نهج البلاغه ، ج20 ، ص 272.
12. مکارم الاخلاق ، ص 10.
 

بازنشر: سایت راسخون


شکیبا باشید...