دانشآموزان پایهی چهارم با راهنمایی آموزگاران خود، مدارهای الکتریکی ساده ساختند و با مفهوم و تفاوت مدارهای موازی و متوالی آشنا شدند. گروهی از دانشآموزان با استفاده از سیم روکشدار، باتری، چسب نواری برق، پایهی لامپ و لامپ، مدار موازی ساخته و گروهی دیگر مدار متوالی ساختند. دانشآموزان متوجه شدند که در مدار موازی اگر یکی از لامپها بسوزد، لامپهای دیگر روشن میمانند ولی در مدار متوالی اینطور نیست؛ یعنی اگر یکی از لامپها دچار مشکل شود، لامپهای دیگر کار نمیکنند.
هدف از این آزمایش، ساخت مدار الکتریکی و آشنایی با انواع مدار و همچنین نوع کاربرد این مدارها بود.
مدار الكتريكی چيست؟
وقتی لامپ خانه را روشن میكنيد با استفاده از كليد برق، الكتريسيته را به داخل لامپ میفرستيد و روشنايی ايجاد میشود و يا قسمتی از سيم و لامپ را به باتری متصل میكنيم، الكتريسيته از باتری به وسيلهی سيم جاری میشود و پس از روشن كردن لامپ از سيم ديگری به باتری باز میگردد و اين خود يك مدار الكتريكی است. دو نوع مدار الکتریکی وجود دارد. مدار الکتریکی موازی و مدار الکتریکی متوالی.
مدار الکتریکی متوالی
زمانی که مدار بسته میشود، الکتریسیته جریان پیدا میکند، در این صورت اگر دو لامپ را به یک باتری وصل کنید، و دو لامپ هم به هم دیگر وصل شوند، لامپها به صورت متوالی بسته شده اند. در مدار متوالی، جریان بر ابتدا به یک لامپ می رود و سپس به لامپ دیگر عبور می کند. شکل زیر یک مدار متوالی را نشان میدهد.
مدار الکتریکی موازی
زمانی که بخواهید قطب مثبت و منفی را به هر دو لامپ وصل کنید، هر لامپ جداگانه به دو سر باتری وصل می شود و نور کم تری به چشم می خورد. به این ترتیب جریان برق هم زمان به هر دو لامپ وارد می ود، در این صورت لامپ ها به صورت موازی بسته شده اند. شکل زیر یک مدار موازی را نشان می دهد.
آدرس کانال مجتمع آموزشی تربیتی هدی
تاریخ انتشار: 1401/09/19
شکیبا باشید...