کلاس پنجم یاس آزمایش شمع و ذره بین را به کمک دبیر محترم خود، خانم ظهیریان انجام دادند. دانشآموزان شمع را در نقاط مختلف فاصلهی کانونی قرار دادند و پی بردند که وقتی شمع را خارج از فاصلهی کانونی قرار میدهیم باعث میشود تصویر آن روی دیوار به صورت وارونه و بزرگتر تشکیل شود. و همچنین عدسیهای محدب تصویر را وارونه میکنند و وقتی جسم خارج از کانون باشد تصویر بر روی پرده یا دیوار بزرگتر از جسم تشکیل میشود. و هر چه عدسی به جسم نزدیکتر باشد تصویر جسم بر روی پرده محوتر میشود.
بیشتر بدانیم:
عدسیها را ازشیشه یا پلاستیک شفاف درست میشوند و به شکل عدس میسازند به همین دلیل به آنها عدسی میگویند.
عدسیهایی که پرتوهای نور را به یکدیگر نزدیک میکنند عدسی محدب (برآمده-همگرا) و عدسیهایی که پرتوهای نور را از یکدیگر دور میکنند، عدسی مقعر (فرورفته-واگرا) نامیده میشوند معمولا در عدسی محدب لبهی عدسی نازکتر از وسط آن است (وسط برجسته و کنارهها نازک) و در عدسی مقعر، وسط عدسی نازکتر از لبهی آن است.
كانون در عدسی
پرتوهای نور بعد گذشت از عدسی محدب در یک نقطه جمع میشوند. به این نقطه، کانون میگویند اگر عدسی محدب را مقابل نور خورشید بگیریم، عدسی نور و گرما را در یک نقطه جمع میکند که این نقطه همان کانون عدسی است. به همین دلیل در این نقطه گرمای زیادی وجود دارد. و حتی می توان به کمک یک عدسی و کمی مادهی سوختنی آتش روشن کرد.
ذره بین
ذره بین از یک عدسی تشکیل شده است.
هر چه عدسی باریکتر باشد باید فاصلهی بین عدسی و کاغذ را بیشتر کنیم و هر چه عدسی ضخیم تر باشد باید فاصلهی بین کاغذ و عدسی را کم کنیم تا کانون تشکیل شود.
ساعت سازان زمانی که میخوهند ساعت را تعمیر کنند، جسم را بین فاصلهی کانونی قرار میدهند تا آن را بزرگتر ببینند. فاصلهی کانونی به فاصلهی بین عدسی تا کانون گفته میشود.
تاریخ انتشار: 1396/08/20
شکیبا باشید...